В технологичния сектор на САЩ през 2022 година са били съкратени

...
В технологичния сектор на САЩ през 2022 година са били съкратени
Коментари Харесай

Зукърбърг обяви първите съкращения на работни места в историята на Meta

В софтуерния бранш на Съединени американски щати през 2022 година са били съкратени над 42 000 работни места 

По време на послание към чиновниците си създателят на Фейсбук и основен изпълнителен шеф на Meta Марк Зукърбърг е оповестил стратегия за икономии и съкращения на работни места, оповестява Bloomberg, представен от.

„ Надявах се, че до момента стопанската система ще се е нормализирала по-значително. Но от това, което виждаме, към момента не наподобява по този начин, тъй че желаеме да планираме малко по-консервативно ", споделят източници от срещата. 

В рамките на първото огромно редуциране на бюджета от основаването на Фейсбук през 2004 година Зукърбърг е декларирал, че компанията ще замрази наемането на чиновници и ще преструктурира някои екипи, с цел да понижи разноските и да пренареди целите си. По думите му през 2023 година Meta евентуално ще бъде по-малка, в сравнение с тази година.

От основаването на Фейсбук през 2004 година компанията непрестанно усилва броя на чиновниците си. Само от 2019 година насам всяка година се основават повече от 10 хиляди допълнителни позиции. Към 30 юни 2022 година в Meta работят над 83 500 души. Само през второто тримесечие на тази година са назначени 5700 чиновници.

Сега наподобява, че за компанията стартира нова епоха. „ През първите 18 години от съществуването на компанията ние се разрастваме бързо съвсем всяка година. Напоследък за първи път приходите ни са в застой или леко понижават ", е споделил Зукърбърг.

В края на предходната година Meta разгласи основаването на 10 хиляди нови работни места единствено в Европа. Засега не е ясно какъв брой от тези работни места са били заети до момента и дали те също могат да бъдат наранени от съкращенията.

През юли Зукърбърг предизвести, че Meta „ непрекъснато ще понижава растежа на броя на чиновниците " и че „ доста екипи ще се свият, с цел да можем да насочим силата си към други области ". Вътрешните цели включват Reels, отговора на Meta на TikTok, и метавселената на Зукърбърг.

На фондовия пазар цената на акциите се намали, откакто стана известна новината за идно редуциране на личния състав, и краткотрайно спадна с съвсем 4%. От началото на годината Meta е изгубила повече от 60% от пазарната си стойност и е на най-ниското си равнище от началото на 2019 година.

Meta заплаща междинна годишна заплата от 292 785 $

Анализаторът Брайън Новак от Morgan Stanley е пресметнал сюжет, при който Meta може да спести разноски в размер от три до осем милиарда $ през финансовата 2023 година Той изписва като целева цена за курса на акциите 225 $ на акция. В четвъртък книжата се търгуваха за към 136 $.

Meta е измежду най-високо плащащите работодатели в Силициевата котловина. Законът Дод-Франк в Съединени американски щати изисква от огромните обществено търгувани компании да оповестяват междинната стойност на възнагражденията в компанията. За Meta през финансовата година 2021 година тя възлиза на 292 785 $.

За съпоставяне, през 2021 година средната стойност в Гугъл е била 295 884 $. При Twitter става дума за 232 626 $. Средната заплата в най-високо оценения производител на чипове Nvidia е 217 542 $.

Въпреки по-трудната пазарна среда Meta е извънредно печеливша. За преди малко завършилото тримесечие компанията регистрира чиста облага от 6,7 милиарда $ при доходи от 29 милиарда $. Въпреки това второто тримесечие на миналата година е било доста по-добро. По това време чистата облага е 10,3 милиарда $ при доходи от към 29 милиарда $.

По време на диалога с анализаторите след представянето на последните си финансови данни Meta съобщи, че годишните разноски ще бъдат с към 3 милиарда $ по-ниски от в началото плануваните, като понижи прогнозния диапазон, който доближаваше 95 милиарда $. При предходни стъпки за понижаване на разноските беше закрит плана за основаване на часовник с две камери, който компанията разработваше, с цел да се конкурира с Apple Watch.

42 000 съкратени чиновници в софтуерния бранш на Съединени американски щати

Meta не е единствената компания, подвластна от рекламата, която е наранена от по-широките стопански провокации. През май Twitter Inc. замрази наемането и помоли чиновниците си да наблюдават разноските си и да понижат разноските за пътувания и маркетинг. Гугъл на Alphabet Inc. също съобщи, че ще забави наемането на чиновници през втората половина на годината, а Snap Inc. редуцира 20% от работната си мощ през август.

През последните месеци няколко софтуерни компании в Силициевата котловина оповестиха съкращения, в това число известни компании като стрийминг услугата Netflix, брокерската компания Robin Hood или профилираната в региона на договорите DocuSign. Според изследвания на Crunchbase от началото на годината в софтуерния бранш на Съединени американски щати са съкратени над 42 000 работни места.

Въпреки това софтуерният бранш наподобява продължава да се характеризира с дефицит на квалифицирани служащи. През май организацията за асортимент Hirect започва стратегия за подкрепяне на съкратените експерти при намирането на нова работа. Често приемането на ново предложение за работа лишава единствено няколко дни, споделя платформата.

Освен това безработицата в Съединени американски щати е ниска. В доста браншове има проблеми с намирането на личен състав въобще. По данни на Министерството на труда на Съединени американски щати през август безработицата е била 3,7%. По данни на ведомството броят на безработните се е нараснал с 344 000 души до 6 млн.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР